Kapříci připluli

18. prosince 2007 v 17:54 | pavliCZECH |  Názory, glosy...
Tak jsem konečně spozoroval, že se asi blíží Vánoce. Před chvíli rodiče přinesli dva krásně urostlé kapříky - jako každý rok ještě "trochuživé" (To jsou ti na fotce). Jako malí jsme jim s Janou dávali jména. Je možný, už si topřesně nepamatuju, že to byli vždycky Pepík a Lucinka. Při důkladné pitvě ovšem tatínek většinou zjistil, že Pepík je paní Kaprová a Lucinka je pan Kapr (takhle ňák by to vysvětlil Flenders svým dětem...:-)) No a nemusím vám už povídat jak jsme byli smutní, když místo myšlenek na plankton proletěl Pepíkovi a Lucince hlavou tupý předmět. Ale takový je už dobrých 100 let (opravte mě případně někdo) kapří život - pár let si žije někde v jižích Čechách, narůstá a pak jednou na Vánoce ho zlí rybáří (sorry Bedny a Jiřino) vyloví a pak už to každej zná i s happyendem na talíři se salátem. Mňam!!!
Věnujte padlým kaprům 2 sekundy ticha.
p.s.: a pamatujete na dušičku? :-))))
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petricek Petricek | Web | 18. prosince 2007 v 20:27 | Reagovat

Vánoční kapr na smetaně

Suroviny

4 plátky kapra 1 cibule 2 dcl Rama Cremefine na šlehání (trochu oslazená) několik kuliček pepře několik kuliček nového koření špetku mletého zázvoru špetku tymiánu špetku soli 2 lžíce rozpuštěného másla 3 lžíce oleje na podlití rybí vývar

Postup

Porce osolíme a mírně posypeme zázvorem. Na oleji zpěníme drobně posekanou cibuli, přidáme koření, promícháme a vložíme kapří porce. Pokapeme máslem a dáme do vyhřáté trouby, podléváme rybím vývarem. Měkkého kapra přelijeme Ramou Cremefine na šlehání a dopečeme. Podáváme s opékanými brambory.

2 jarousch jarousch | Web | 18. prosince 2007 v 20:30 | Reagovat

dobre vysvetleni Nede:)

3 pavliCZECH pavliCZECH | 18. prosince 2007 v 20:30 | Reagovat

Kapr na divoko: napíchneme celého ještě živého kapříka na rožeň, kterou zavěsíme nad otevřený oheň. Za stálého otáčení grilujeme asi 45 min...ahhhhhhh

4 Petricek Petricek | Web | 19. prosince 2007 v 10:41 | Reagovat

musíš ho ale před tím stáhnout a pak osolit. Maso se tím pěkně zatáhne a zůstane šťavnatý a né vysušený, ahh

5 pavliCZECH pavliCZECH | 19. prosince 2007 v 11:28 | Reagovat

to 4: na divoko je na divoko, neni čas nic stahovat ani solit, mlask mlask mlask

6 Mana Mana | E-mail | 19. prosince 2007 v 16:13 | Reagovat

Fakt jsem se pobavila: Dost dobry.

7 Vasek Vasek | 20. prosince 2007 v 8:49 | Reagovat

to4: chtěl bych tě vidět, jak stahuješ kapra - ta představa je fakt dost úsměvná :-)

- dobrý, dobrý - legrace dost :-)

8 Petricek Petricek | Web | 20. prosince 2007 v 10:46 | Reagovat

Cooo?? to je moje kadždoroční povinnost! nákup - masakr - stažení - porcování. Nedovedu si už ani bez toho vánoce představit..

9 Vasek Vasek | 21. prosince 2007 v 9:57 | Reagovat

Kapr se nestahuje!!! - a pokud ano - tak to bych to rád viděl, kapřík se oškrabou šupinky a je, pokud je to šupináč, jináč se vydrhne a je to...

10 Petricek Petricek | Web | 21. prosince 2007 v 10:30 | Reagovat

Už od ranýho děctví jsme jezdil s dědou na ryby a skoro každý večer jsem z kaprům odděloval kůži od masa, bez ohledu na šupiny a pohlaví.. ale drhnout..?!?!

11 pavliCZECH pavliCZECH | 21. prosince 2007 v 16:55 | Reagovat

ač nerad, musim se zastat Petra, mi (a rozuměj u nás tatka) taky stahuje kapra z něčeho...nevim jestli je to přímo kůže...ahhh

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama